Przepisy dla grupy krwi B

Przapisy dla grupy krwi B

Chleb Ezechiela (Chleb Ezekiela)

Jest to jeden z najstarszych opisanych rodzajów chleba, został bowiem opisany w Biblii. Tym chlebem odżywiał się Ezechiel kiedy przez 2 lata przebywał na pustyni.

Wersja biblijna wygląda tak: "Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu włóż je do jednego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Będziesz go spożywał przez tyle dni, przez ile będziesz leżał na swym boku".

Przepis jak widać jest dość "oszczędny" i niejasny, stąd w ruch poszła wyszukiwarka i oto znalazłem co nieco :)

A oto bardziej szczegółowy przepis na chleb Ezechiela na jaki natrafiłem w sieci (przepis na 2 małe bochenki):

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki ziaren pszenicy
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki jęczmienia
  • 0,5 szklanki prosa
  • 0,25 szkl. suchych nasion zielonej soczewicy
  • 2 łyżki suchych nasion fasoli jasia
  • 2 łyżki suchych nasion fasoli nerkowej
  • 2 łyżki suchych nasion fasoli pinto
  • 4 szkl. ciepłej wody (45 st. C)
  • 1 szklanka miodu
  • 0,5 szkl. oliwy
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki soli


PRZEPIS:
  1. W dużej misce wymieszaj wodę, miód, oliwę i drożdże. Zostaw na 5 minut.
  2. Wymieszaj razem wszystkie nasiona, zmiel w młynku do mąki (może być do kawy, ale to potrwa)
  3. Dodaj mąkę do drożdży. Wyrób dobrze, ciasto powinno być gęste, ale płynne.
  4. Wlej ciasto do dwóch wysokich form. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Piecz w temperaturze 175 st C przez 45-50 minut - aż bochenki będą jasnobrązowe.

A oto inny przepis na chleb Ezechiela:

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka stołowa plus 2 dodatkowe łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 szkl.ciepłej wody
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,75 szkl.mąki z orkiszu
  • 0,5 szkl. mąki jęczmiennej
  • 0,25 szkl. soczewicy, drobno mielonej
  • 0,25 szkl. suszonego bobu, drobno mielonego
  • 1 łyżka stołowa prosa
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 0,25 szkl. plus 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 3 łyżki stołowe miodu pszczelego lub z daktyli
  • 0,5 szkl. otrębów
  • 1 łyżka stołowa czarnuszki lub prażonych i grubo pokruszonych ziaren kolendry


PRZEPIS:

Wymieszać drożdże z 0,25 szklanki wody. Pozostawić na około 10-15 minut, aż zaczną "pracować". Według autora przepisu drożdże i wodę można zastąpić 4 szklankami zakwasu co myślę będzie o wiele zdrowsze.

W innym naczyniu połączyć mąkę pszenną, orkiszową i jęczmienną, dodać zmieloną soczewicę i bób, wrzucić proso oraz dodać sól. Całość starannie wymieszać, zrobić po środku wgłębienie, do którego wlać wyrośnięte drożdże, 0,25 szkl. oliwy i miód. Bardzo dokładnie wymieszać, dodając stopniowo resztę wody, w porcjach po 2 łyżki.

Powinno powstać dość rzadkie ciasto. Przenieść ciasto na stolnicęoprószoną mąką i wyrabiać, aż stanie się sprężyste w dotyku. Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić na 3-4 minuty.

Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez minutę, podzielić na dwie części. Lekko natłuścić 2 płaskie blachy i obficie posypać otrębami. Na każdej blaszce położyć ciasto i palcamispłaszczyć na placki o śr. ok. 20 cm. Oba bochenki przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

Bochenki posmarować resztą oliwy i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 220stopni piekarniku ok. 40-45 minut, aż skórka zrobi się brązowa i chrupiąca.

Oba przepisy na chleb Ezechiela podaję bardziej jako ciekawostkę. Sam nigdy ich nie wypróbowałem. Generalnie nie jem tego typu pieczywa - wolę wafle ryżowe i płatki owsiane.




© 2006 Projektowanie stron internetowych